I žáci s handicapem mohou sportovat. Díky Paralympijské výzvě

Do Sazka Olympijského víceboje se už od jeho vzniku mohou zapojovat nejen zdravé děti, ale i děti s handicapem, protože sport je tu přece pro všechny. A aby se těchto dětí zapojilo ještě více, spustila se s novým školním rokem ve spolupráci s Českým paralympijským výborem iniciativa Paralympijská výzva.

Na základě té již nyní sportují stovky dětí, které ještě nedávno o sportu ani neuvažovaly. „Je potřeba přitáhnout děti ke sportu, a to nejen ty zdravé, ale – a možná ještě víc – i ty handicapované. Proto jsem za tuto iniciativu moc rád a těší mne, že jsem její součástí,“ říká trenér dětí a mládeže Roman Čech, který iniciativu odborně zastřešuje.

V rámci Paralympijské výzvy probíhají na vybraných školách speciální Sportovní dny. A protože nejlepší motivací je mít nějaký vzor, jsou hosty těchto dní sportovci, kteří svůj handicap dokázali překonat a zařadit se mezi světovou špičku.

Děti se tak setkaly například s Martinem Bihárym, zrakově handicapovaným vzpěračem a několikanásobným mistrem světa nebo s Danielou Pecinovou, která je světovou šampionkou v pole dance, akrobacii u tyče, přestože ji nemoc připravila o pravou nohu. Oba sportovci dětem předali shodné poselství – že mít handicap neznamená nutně vzdát se naděje na úspěch, a to nejen ve sportu.

„Děti byly skvělé! Nejdřív mě příjemně překvapily při společné debatě, kolik otázek mi položily, a potom na závěr při praktické ukázce pole dance, když se mnou absolvovaly rozcvičku a většina z nich při ní stála na jedné noze,“ smála se Daniela Pecinová.

I vy můžete zapojit handicapované žáky do Paralympijské výzvy. Více informací najdete ZDE.