Ze Slaného postupují první dva týmy, ale šanci mají i další

Dvě stovky nadšených dětí, letní počasí a mimořádně vyrovnaná bitva. Takové bylo krajské kolo Odznaku všestrannosti olympijských vítězů pro západní část Středočeského kraje. Soutěž družstev ovládlo kladenské sportovní gymnázium, druhá skončila 2. ZŠ Husovo náměstí z Rakovníka a třetí byla berounská ZŠ Jungmannova. „Celkem se zúčastnilo 183 dětí,“ říká za pořadatele Petr Marinčič.

Na atletickém stadionu ve Slaném závodilo 15 týmů – a všechny se díky vynikajícím výkonům dostaly přes hranici 20 tisíc bodů, což je unikátní situace. „Je tedy velká pravděpodobnost, že z tohoto krajského kola postoupí víc než obvyklá dvě nejlepší družstva,“ zmiňuje Marinčič.

Soutěžilo se v šestiboji složeném ze sprintu na 60 metrů, skoku dalekého, shybů, leh-sedů, hodu míčkem a běhu na 1000 metrů či driblingu. Do klání se zapojili jednotlivci narození v letech 2002 až 2007 a v družstvech závodily ročníky 2003 až 2006.

Děti přišel podpořit bývalý tyčkařský reprezentant Štěpán Janáček a starosta Slaného Martin Hrabánek, společně na závěr předávali soutěžícím medaile. V roli rozhodčích se objevili učitelé z pořádající slánské ZŠ Rabasova. „Všechno perfektně klapalo,“ shodl se Marinčič s dalším organizátorem Radomírem Jánským.

Do republikového finále, kterým celý Odznak všestrannosti olympijských vítězů vyvrcholí, přímo postupují dvě nejlepší školní družstva. Republikové finále se uskuteční od 8. do 10. září v Brně a zároveň zahájí třetí ročník Evropského týdne sportu.

Jednotlivé výsledky a fotografie z akce najdete zde.